Estat d’emergència

Publicado: Lunes, 12 Agosto 2019 Escrito por Administrador

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado
El talús que hi ha damunt del magatzem del Comú de Sant Julià és a hores d’ara el que més preocupa els tècnics.
El Govern, en una sessió extraordinària del consell de ministres, aprovarà aquest matí la declaració de l’Estat d’emergència arran de l’esllavissada que dissabte al matí va obligar a tallar la CG-1 a l’altura de la Borda Sabaté i que va provocar que l’accés a Espanya per la frontera del riu Runer estigués tancat durant sis hores. Després d’aquest temps, i només per a vehicles lleugers, es va restablir el pas de forma provisional habilitant un carril per a cada sentit de la marxa per la part posterior del Punt de Trobada, centre comercial que va patir danys materials importants a conseqüència de l’esllavissada.

Així ho va explicar ahir el cap de Govern, Xavier Espot, que va precisar que aquesta declaració “permetrà tramitar i adjudicar mitjançant contractació directa els treballs necessaris” per tal que des d’avui mateix es portin a terme les accions necessaries per garantir la seguretat a la zona amb la intenció que dijous vinent es puguin reobrir totalment al trànsit els dos carrils de baixada i els dos de pujada en aquest tram de la CG-1.
I és que malgrat que de tant en tant encara s’observa alguna caiguda de pedres, el cap de Govern va remarcar que “els despreniments de la zona del que és pròpiament l’esllavissada s’han reduït substancialment”, fins al punt de ser “gairebé testimonials”, fet que comporta que el nivell de risc a aquesta zona sigui “molt limitat”. A més, va continuar Espot, el fet que hi hagi una fossa permet “evitar projeccions que podrien perjudicar la seguretat dels vehicles i dels vianants”.
De fet, com va reconèixer el cap de Govern, la zona que més preocupa els tècnics i que “s’ha deteriorat de forma més rellevant des de dissabte a la nit” és la que es troba tot just sobre el magatzem del Comú de Sant Julià de Lòria, del qual ahir al matí es va retirar tot el material, segons va confirmar el titular de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell.
En aquest sentit, Espot, que va assegurar que “no li podem augurar llarga vida a aquesta nau”, va precisar que aquesta part és la que a hores d’ara té les esquerdes més grans i que ja una part del talús s’ha anat desprenent. Així, el cap de Govern va explicar que tots els tècnics coincideixen que més tard o més d’hora “aquest talús s’esllavissarà”, tot i que aquesta esllavissada “derivarà cap a la zona de l’esllavissada inicial”, de manera que “no hauria de caure sobre el magatzem del Comú”.
Pel que fa a les actuacions que es portaran a terme a la zona, un cop el consell de ministres extraordinari aprovi la declaració d’emergència, Espot, que va avançar que ja s’ha tingut un contacte previ amb les empreses de treballs públics, va explicar que es construirà un mur de formigó que anirà des del final del Magatzem del Comú fins a uns 25 metres cap avall, cobrint d’aquesta manera la zona que pot “generar més risc”. La previsió és que aquests treballs es puguin completar entre avui i demà.
De manera paral·lela, avui mateix hauria de començar també la construcció d’uns pilars metàl·lics amb uns taulons que serviran també de protecció provisional. Aquests s’estendran des de l’inici del magatzem i fins on acabi el mur de formigó, i des d’aquí fins a 25 metres més avall. 
La previsió és que tot plegat, murs i pilars metàl·lics, estigui enllestit el dijous 15 d’agost, inici de pont, ja que, com va assenyalar Espot, amb “aquestes mesures, que “suposarien unes proteccions òptimes, estaríem en disposició d’obrir tots els carrils de la carretera general, els dos de baixada i els dos de pujada, de tal manera que ja no s’hauria de fer servir cap tipus de pas alternatiu”. També dijous 15 és el dia que els responsables del centre comercial preveuen que pugui tornar a obrir.

Autobusos i camions
Pel que fa al pas de vehicles pesants, i tot i que s’havia anunciat que es farien combois, finalment s’ha decidit que puguin utilitzar el carril de la carretera general “més contigu” al centre comercial i que passin d’un a un. En aquest sentit, el ministre, que va voler deixar clar que totes les decisions i mesures adoptades s’han previst “tenint en compte que no hi hagi canvis sobtats a conseqüència de la meteorologia”, va apuntar que ja des de les set d’aquest matí s’aturarà autobusos i camions a l’inici de la zona problemàtica, que comptarà amb un agent a cada banda, i que en funció del que indiquin les sondes, si es mou o no el terra i si es garanteixen les condicions de seguretat, se’ls donarà pas un a un.
A més, en el cas dels autobusos, i per “extremar més les precaucions”, es farà baixar els passatgers a l’inici del tram problemàtic i se’ls farà caminar per davant del centre comercial fins al final del mateix, on podran tornar a pujar al vehicle un cop aquest hagi estat autoritzat a circular. 
Espot va explicar que el titular de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, s’ha mantingut en contacte amb l’Associació de Transportistes de Mercaderies, de manera que es coneix més o menys el nombre de camions que podrien circular, un nombre que es considera “assumible” amb el dispositiu que s’ha ideat.
Quant als efectes que l’esllavissada de dissabte ha comportat al trànsit, amb una major afluència de vehicles que van haver d’entrar i sortir del país pel Pas de la Casa mentre l’accés per Espanya va romandre tancat, el cap de Govern va destacar que el trànsit al Pas “està perfectament pacificat” i que “no hi ha problemes majors”. A la zona de l’esllavissada “tampoc és accessiblement problemàtic”, si bé sí van tenir lloc algunes retencions. Des de Mobilitat s’estava en coordinació amb la policia per obrir en moments puntuals els dos carrils que passen darrere el Punt de Trobada en un o altre sentit, per descongestionar el trànsit.
Pel que fa a possibles afectacions a nivell turístic, el cap de Govern va detallar que la ministra de Turisme, Verònica Canals, ha contactat amb els responsables de la Unió Hotelera d’Andorra i d’Autèntics Hotels, i que des d’ambdues associacions s’ha destacat que les cancel·lacions a conseqüència del tancament dels accessos per la frontera del riu Runer han estat “testimonials”, i que en cap cas han estat d’un 10%, com va publicar algun altre rotatiu.

Causes i responsabilitats
El consell de ministres extraordinari d’aquest matí servirà també perquè es comencin a analitzar les possibles causes de l’esllavissada, i si se’n poden determinar responsabilitats. En aquest sentit, el cap de Govern va deixar clar que malgrat que algunes persones s’han “precipitat amb les seves manifestacions”, l’executiu no ha volgut abordar aquesta qüestió perquè es considerava que d’entrada “no toca”, ja que “del que es tractava era de restaurar la zona i atacar la problemàtica de la mobilitat, que era més urgent”.
Així, i un cop recopilada tota la informació, en el consell de ministres s’analitzaran “totes les comunicacions que s’han fet des del Govern, o entre el Govern i el Comú amb relació al desmunt, que tot apunta que hauria estat l’origen d’aquest despreniment”, va assegurar Espot, que va remarcar  que l’executiu “ha complert amb deguda forma quines eren les seves obligacions en l’exercici de les seves competències, que la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme li confereix.
De fet, com el mateix cap de Govern va reconèixer el mateix dia de l’esllavissada, ja s’havia detectat un possible risc a la zona, i des de la corporació comunal s’havia advertit la propietat del terreny que els ancoratges que s’havien col·locat no es trobaven en bon estat, tal com, també el dissabte, va assegurar el cònsol major lauredià, Josep Miquel Vila, que va fer, però, una crida a no veure una “causa efecte directa” en les mancances que s’havien detectat.
D’altra banda, el mateix dissabte, des de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), que va celebrar que no s’hagin hagut de lamentar danys personals i la “celeritat” en l’obertura del pas alternatiu a la zona afectada, es va plantejar a l’executiu la necessitat d’impulsar un “pla global de comunicacions” per prevenir les conseqüències econòmiques dels talls que “malauradament hem patit aquest any”.

Informa: www.bondia.ad

M.S. / Foto: Jonathan Gil

 

Veïns de Príncep Benlloch demanen al comú que sigui flexible amb les multes

Publicado: Lunes, 12 Agosto 2019 Escrito por Administrador

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado

Les obres de millora de la zona han comportat la supressió de llocs d’estacionament per a motocicletes alhora que els residents al barri lamenten la durada dels treballs.

ALTAVEU

Veïns de l’avinguda Príncep Benlloch, especialment aquells que tenen alguna activitat comercial, reclamen al comú que sigui flexible amb les multes. Els darrers dies alguns dels botiguers de la zona han detectat un increment de sancions per estacionament indegut, especialment, de motocicletes. Les obres d’adequació de l’avinguda, que segons alguns dels veïns s’estan allargant més del que tocaria, estan causant un enorme malestar, sobretot per les gimcanes que obliguen a fer als vianants.

Les fonts consultades han lamentat la persecució que en alguns moments sembla que estigui fent el servei de circulació cap a alguns veïns i comerciants de la zona. Els darrers dies s’haurien interposat nombroses sancions a titulars o usuaris de motocicletes per deixar aparcat el vehicle de dues rodes damunt la vorera. En aquest sentit, les fonts consultades han demanat que se sigui una mica més flexible atès que l’espai destinat a l’estacionament de les motocicletes a l’avinguda està ocupat, justament, per instal·lacions dedicades als operaris que treballen en les obres.

Els veïns també han lamentat, encara que ara l’afectació sigui menor, les molèsties que els treballs han tingut, sense preveure passos alternatius i accessibles per a la gent gran, per exemple. Han recordat les fonts consultades que a la zona hi ha una residència i que són molts els padrins i padrines que surten a caminar i que s’han trobat amb veritables dificultats per poder anar a estirar les cames. Certament, entenen, i fins i tot celebren, que s’actuï per la millora de l’avinguda, però es considera que s’hauria pogut ser molt més previsor i minimitzar l’impacte dels treballs.

Veïns de l’avinguda Príncep Benlloch, especialment aquells que tenen alguna activitat comercial, reclamen al comú que sigui flexible amb les multes. Els darrers dies alguns dels botiguers de la zona han detectat un increment de sancions per estacionament indegut, especialment, de motocicletes. Les obres d’adequació de l’avinguda, que segons alguns dels veïns s’estan allargant més del que tocaria, estan causant un enorme malestar, sobretot per les gimcanes que obliguen a fer als vianants.

Les fonts consultades han lamentat la persecució que en alguns moments sembla que estigui fent el servei de circulació cap a alguns veïns i comerciants de la zona. Els darrers dies s’haurien interposat nombroses sancions a titulars o usuaris de motocicletes per deixar aparcat el vehicle de dues rodes damunt la vorera. En aquest sentit, les fonts consultades han demanat que se sigui una mica més flexible atès que l’espai destinat a l’estacionament de les motocicletes a l’avinguda està ocupat, justament, per instal·lacions dedicades als operaris que treballen en les obres.

Els veïns també han lamentat, encara que ara l’afectació sigui menor, les molèsties que els treballs han tingut, sense preveure passos alternatius i accessibles per a la gent gran, per exemple. Han recordat les fonts consultades que a la zona hi ha una residència i que són molts els padrins i padrines que surten a caminar i que s’han trobat amb veritables dificultats per poder anar a estirar les cames. Certament, entenen, i fins i tot celebren, que s’actuï per la millora de l’avinguda, però es considera que s’hauria pogut ser molt més previsor i minimitzar l’impacte dels treballs.

Informa: www.altaveu.com

 

Nou despreniment a la zona de l’esllavissada

Publicado: Lunes, 12 Agosto 2019 Escrito por Daniel

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado

 

Aquest diumenge al vespre s’ha tornat a produir un nou despreniment a la zona de l’esllavissada que dissabte va obligar a tallar la CG1 a l’altura del Punt de Trobada.

El nou despreniment no ha tingut cap afectació segons informen fonts de Govern. Recorden que els tècnics ja preveien que la situació es podria produir.

La nova esllavissada no afecta els terminis marcats per l’Executiu. Aquest dilluns al matí el Govern es reuneix en un consell de ministres extraordinari a les 11h per declarar la situació d'emergència  i poder accelerar els treballs per instal·lar-hi les proteccions que han de permetre el pas de vehicles amb total seguretat. Es tracta de construir una paret de formigó i col·locar uns pilars metàl·lics amb uns taulons, que permetin poder restablir el trànsit normal el dijous.

A les 12h la roda de premsa posterior al consell de ministres s'oferirà en directe per ATV, RNA i andorradifusio.ad

 

 

Reportatge: L'estiu, època d'abandonament de mascotes

Publicado: Martes, 09 Julio 2019 Escrito por Administrador

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado

 

Amb l'arribada de l'estiu i les vacances es doblen les xifres dels abandonaments de gossos i gats, però aquest no és l'únic problema relacionat amb els animals a l'estiu.

Els mesos amb més activitat de rebuda d'animals per la gossera o per associacions són juny, juliol i agost. Un fet que confirma que hi ha persones que abandonen ls seus animals de companyia quan es troben amb el problema de no saber què fer amb ells a l'estiu, o que el gos o gat que els han regalat per Nadal ha crescut massa i no han sabut educar-lo.

És per això que abans d'afegir-hi un nou membre pelut a la família s'ha de pensar molt si l'animal podrà tenir l'atenció adequada, perquè després no sigui massa tard. "És la pitjor època, tenim un munt d'abandonaments i cap adopció", lamenta la cap d'àrea de protecció animal a Bomosa, Coral Bonin, qui creu que "la gent s'ha de fer diferents preguntes abans de tenir un gos: 'tindré possibilitats de cuidar-lo?, tindré el temps que necessita un gos?'".

Pel que fa als gats, molta gent comet el gran error d'abandonar-los en colònies, pensant que allà estaran bé amb la companyia d'altres gats, però acaben morint de gana o en baralles amb gats salvatges que imposen la seva jerarquia.

Un altre fet que es produeix a l'estiu i que els amos no consideren abandonament però que és molt perillós és el fet de deixar el gos tancat a casa o en un balcó amb aigua i menjar quan els propietaris marxen de vacances. "Tenim molta gent que no són conscients que és un membre de la família, un ésser viu que necessita unes cures. Tenir-los a un balcó, a una terrassa, al sol, sense aigua, sense menjar... Això passa molt a Andorra", denuncia Bonin.

Els veterinaris adverteixen del perill i ofereixen solucions per aquest problema. "Podem portar-los de vacances, que cada vegada hi ha més llocs que admeten gossos; deixar-los a una residència, que per sort a Andorra ja tenim residències; o podem deixar l'animal a càrrec d'amics i familiars que se'n cuidin", proposa el director de l'hospital Món veterinari, Jordi Giné.

Són moltes persones les que ajuden o adopten animals abandonats però encara no són suficients. Per això recordem que la gossera, Bomossa i Laika animen i ofereixen donar una nova oportunitat a aquests gossos i gats que han estat abandonats, això sí abans de fer-ho, cal pensar-ho molt bé. Perquè recordem que els animals són una responsabilitat però es converteixen en grans amics i un membre més de la família.

Informa: Sergi Expósito
Imatges: Sergi Linares-Jordi Seabra

informa:Reportatge: L'estiu, època d'abandonament de mascotes

Reportatge: les dificultats de les famílies amb fills transsexuals per trencar barreres

Publicado: Domingo, 07 Julio 2019 Escrito por Administrador

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado

 

Diumenge passat, Andorra va tornar a celebrar, després de molts anys, la festa Pride. Una setmana més tard, famílies i joves transsexuals han parlat de la falta de formació de molts professionals i han posat de relleu la quantitat de documentació que se'ls demana per poder fer un canvi de nom oficial al registre civil.

Són el Nil, de 13 anys, i el Jordan, de 16. Són joves transsexuals i a tots dos els ha costat molt de temps explicar al seu entorn més proper com se senten. Un cop fet el pas, però, han trobat l’escalf de la família i els amics.

Ara tots dos batallen per poder seguir un tractament hormonal que a Andorra no es dona. El Nil ja l’ha començat, a Barcelona, perquè és de pares espanyols. Se sorprèn, però, que en canvi part dels productes que necessita per al tractament els cobreixi la CASS.

Probablement es convertirà en el primer andorrà que podrà fer el canvi de nom oficial al registre civil del Principat. Això sí, després d’haver entregat una pila de documentació i d’anar a veure el Raonador del Ciutadà, a qui agraeix l’especial atenció que ha rebut.

El cas del Jordan és més complex, perquè els seus pares són portuguesos, però també es mou per poder començar el mateix tractament que el Nil a Barcelona. Lamenta la falta de suport de les institucions del país i la manca de formació de molts professionals.

A qui també agradaria més implicació és a la família de l’Ona, de 5 anys. Els seus pares van descobrir de ben petita que s’identificava en femení.

Inicialment la corregien, perquè pensaven que era una confusió, però van adonar-se que la transsexualitat infantil existeix.

A diferència del Nil i el Jordan, l’Ona ja té el canvi de nom fet a tots els documents. És de pares espanyols i ho han pogut fer a través del Consolat d’Espanya, adherint-se a una instrucció aprovada a finals de l’any passat.

També han aconseguit formació per als mestres de l’escola, però avisen que encara hi ha moltes llacunes per cobrir.

Una setmana després d’haver pogut celebrar, després de molts anys, la festa Pride al Principat, les famílies amb menors transsexuals fan pinya per seguir trencant barreres.

Informa: Laura Massegú
Imatge: Sergi Linares

informa:https://www.andorradifusio.ad/noticies/reportatge-dificultats-families-fills-transsexuals-trencar

Andorra celebra l'orgull de la diversitat

Publicado: Domingo, 30 Junio 2019 Escrito por Administrator

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado

 

 

Andorra ha celebrat la festa Pride, un fet històric ja que no es celebrava des del 2003. La celebració va començar ahir a la discoteca La Sal i ha continuat aquesta tarda a la plaça Coprinceps d'Escaldes-Engordany.

Entre colors, música i bon ambient Andorra ha celebrat la festa Pride, un dia històric per al país, en el qual s'ha festejat una jornada reivindicativa. Les famílies que pertanyen a aquest col·lectiu han mostrat la seva satisfacció amb la celebració de la jornada però pensen que encara queda molta feina per fer.

El Govern creu que la celebració del Pride és favorable per a la igualtat i recorden que ells sempre han donat suport al col·lectiu. 

Els assistents s'han pogut maquillar als diferents estands on també podien comprar la polsera amb els colors de l'arc de Sant Martí, els ingressos aniran destinats a la creació de l'associació oficial que esta creixent a poc a poc.

3 joves del col·lectiu han estat els encarregats de llegir un emotiu manifest que ha arrencat forts aplaudiments.

La festa ha comptat amb espectacles de dansa i la participació dels castellers d'Andorra que han fet dos castells, en els quals l'enxaneta ha desplegat la bandera del col·lectiu LGTB i la bandera trans.

Informa: Sergi Expósito-Laura Massegú
Imatge: Sergi Expósito

informa:https://www.andorradifusio.ad/noticies/andorra-celebra-orgull-diversitat

‘Mr. Hand Solo’, en marxa

Publicado: Jueves, 06 Junio 2019 Escrito por Daniel

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado
Aguilar, entre la directora de màrqueting de MoraBanc, Mireia Maestre, i el productor del documental, Josep Pozo.
Aguilar, entre la directora de màrqueting de MoraBanc, Mireia Maestre, i el productor del documental, Josep Pozo.
 
 
Escrit per: 
Redacció / Foto: MoraBanc

El documental sobre David Aguilar es rodarà a l’agost i s’estrenarà el 2020.

Rodatge a la vista: feia mesos, per no dir algun anyet, que no es movien les claquetes ni sentíem per aquí dalt allò tan estimulant de “Silenci, es roda.” Doncs a l’agost hi tornaran, i serà gràcies aMr. Hand Solo, el documental sobre l’epopeia del lauredià David Aguilar que dirigirà Hèctor Romance amb producció d’Imminent i un pressupost aproximat de 145.000 euros.

Les dates s’han acabat de quadrar després de la implicació de MoraBanc, que s’ha afegit al projecte com a patrocinador. El rodatge es repartirà entre Andorra, la Seu i Barcelona, la postproducció i el muntatge tindran lloc a partir de la tardor i l’estrena està prevista per al 2020. Mr. Hand Solo parteix d’una idea del director, que va conèixer la història d’Aguilar en la seva etapa com a reporter de La Rotonda, a RTVA: “D’això fa ja dos anys, però el cas del David em va atrapar, l’he tingut des de llavors al cap i per fi, gràcies a l’entusiasme de Josep Pozo i d’Imminent, així com a la confiança de la família Aguilar, ha sortit l’oportunitat d’explicar-la en el format que es mereix”.

Es tracta, diu el director, d’un “exemple de superació, no per la discapacitat física amb què va néixer, sinó per la tenacitat i la intel·ligència amb què ha superat tots els obstacles”. Una història “emotiva”, que pot servir com a “inspiració” a les persones “que passen dificultats”, i de lliçó, diu, a les que “s’ofeguen en un got d’aigua”.

El documental seguirà la vida quotidiana del protagonista, “les rutines, les dificultats que s’hi troba i com se les empesca per superar-les”, intercalant en la narració el testimoni de familiars, dels amics i dels especialistes que l’han tractat. També es recrearan episodis “decisius” en la conformació de la personalitat i el caràcter d’Aguilar. Cal recordar que el lauredià, que avui estudia Bioenginyeria a la Universitat Internacional de Catalunya, va néixer amb l’anomenada síndrome de Poland, rara deformació congènita que li va afectar el braç dret: a partir del colze, en fi, no té braç. Als 9 anys es va construir la primera pròtesi amb peces de Lego, i un decenni després ja va per la quarta.

Pel que fa a Romance, després de Mr. Hand Solo encadenarà el rodatge de Quiet, curt de terror escrit a quatre mans amb el canillenc David Arrabal, amb el càsting encara pendent i que es filmarà entre Andorra i Lleida al novembre. Mentrestant, continua el periple festivaler el curt Impacto, que de moment ja ha superat la vintena de nominacions i que està previst que a partir de la tardor s’emeti per ATV.

Font :www.bondia.ad

Pride Andorra Love is Love

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado

La circulació a l’avinguda Príncep Benlloch serà únicament de pujada en direcció Centre Ciutat a partir del dilluns 13 de maig

Publicado: Domingo, 12 Mayo 2019 Escrito por Daniel

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado
El plànol que informa de les obres a Príncep Benlloch.
El plànol que informa de les obres a Príncep Benlloch.
 
Escrit per: 
Redacció / Foto: Comú d'Andorra la Vella

Les obres d’embelliment de l’avinguda Príncep Benlloch començaran el proper dilluns 13 de maig, i comportaran canvis en la circulació durant un període de dos mesos i mig (es preveu que els treballs estiguin enllestits el 2 d’agost). El trànsit provinent del sud podrà circular en direcció al Centre Ciutat a través de l’avinguda Príncep Benlloch mentre durin les obres. La via, actualment de doble sentit, passarà a ser de sentit únic de pujada. Així doncs, els vehicles que es vulguin desplaçar en direcció a Santa Coloma des del Centre Ciutat podran fer-ho o bé a través del carrer Prat de la Creu, o bé circulant pel carrer Ciutat de Valls.

Mentre durin els treballs, es traslladen provisionalment dues parades d’autobús en sentit sud. D’una banda, la parada situada a Clara Rabassa, que es mantindrà únicament per al bus comunal i que es dirigeix cap al carrer Ciutat de Valls, quedarà anul·lada per al servei de transport regular i el bus escolar. Els usuaris tindran com a alternativa les parades situades a la plaça Guillemó i a l’avinguda Príncep Benlloch, 1-3 (a escassos metres del comú).

L’altra parada afectada és la de l’Stela, en sentit sud. L’alternativa per als usuaris, en aquest cas i mentre durin les obres, és la parada Roureda de Sansa (hotel President).

El comú s’ha coordinat amb l’àrea de Mobilitat i el servei de transport escolar per informar dels canvis que afectaran el trànsit i el bus escolar a partir del proper dilluns, que són conseqüència dels treballs de remodelació de l’avinguda Príncep Benlloch i que consistiran a eixamplar les voravies (la mitjana que s’aconseguirà és de 2,5 metres a banda i banda), a millorar l’enllumenat, a instal·lar contenidors soterrats i passos de vianants elevats per pacificar el trànsit (la zona passarà a ser de 30 km/h), a banda de col·locar punts d’estacionament de rotació amb un període màxim de 30 minuts per afavorir l’activitat comercial, i una àrea d’aparcament per a motos i una altra de càrrega i descàrrega.

L’embelliment també contempla una nova connexió amb els carrers adjacents i que se suma a la de l’ascensor públic i les escales de la Quirola que es van obrir l’any passat. Es tracta de l’adequació d’una nova àrea pública a la zona del Pui, que s’unirà amb l’avinguda Príncep Benlloch i que preveu un nou espai públic ampli i una petita zona verda.

A més, amb la intenció de donar més activitat al barri, properament es traslladarà el departament de Social, que actualment està situat als baixos de l’edifici comunal de noves dependències, a un local de Príncep Benlloch número 59.

Escrit per: 
Redacció / Foto: Comú d'Andorra la Vella 
 

Demòcrates és optimista pel govern de coalició després dels primers contactes

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado

Demòcrates prioritza un govern de coalició per garantir l'estabilitat en aquesta legislatura. El seu líder, Xavier Espot, es mostra optimista per aconseguir-hoAssegura que ja sigui dins d'un executiu o des del Consell General ha vistpredisposició en LiberalsTerceravia i Ciutadans Compromesos per assolir enteses en temes cabdals i que espera un PS fent una oposició vehement. La formació tambéha avançat que Roser Suñé és l'aposta per a la Sindicatura.

"La nostra prioritat és un govern de coalició. Treballem i seguirem treballant en aquest sentit". Amb aquesta claredat s'ha expressat Xavier Espot a la recerca d'aliances que atorguin estabilitat i governabilitat per als quatre anys vinents. No té de moment cap suportexplícit per a la investidura, però després d'una primera ronda de contactes s'ha mostratoptimista amb vista a poder tancar acordsmillor si és dins d'un governsi no, en el si del Consell General. Assegura que veu predisposició de Liberals, Tercera Via i CiutadansCompromesos. "Veure que tenim aquest espectre de tres formacions polítiques que, com a mínim, obren la porta a la governabilitat i l'estabilitat, ens reconforta i ens infon optimisme. Vol dir que hi ha diverses formacions polítiques que estan disposades a fer prevaldre l'interès general", considera Espot.

El primer termini el marca el Consell constituent de dijousamb l'elecció de la Sindicatura. I Demòcrates està obert a compartir-la sense tancar-se a cap combinacióAixò sí, RoserSuñé és d'inici la seva candidata a síndica general. Ha revelat també que Terceravia no aspira a càrrecs l'òrgan rector del Consell: "el senyor Pintat va dir molt clarament que ell no volia participar de la Sindicatura, perquè considerava que amb quatre consellers, des del seu punt de vista, ell no tenia dret a cap càrrec, ni tan sols una secretaria de Sindicatura, i per tant va tancar la porta a aquesta possibilitat".

Espot ha indicat que veu un tarannà de confrontació en el PS i considera que exercirà una oposició vehement després de les darreres declaracions de Rosa Gili a "La Rèplica". Elssocialdemòcrates han tancat aquest dijous la seva ronda de contactes, en reunions ambTerceravia i CC.

Informa: David Domingo
Imatges: Anna Ginestà

 

El negoci de prostitució desmantellat a Fiter i Rossell s’havia iniciat a la Massana

Publicado: Martes, 23 Abril 2019 Escrito por Daniel

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado
Una de les línies telefòniques contractades per la meretriu va portar els investigadors a un edifici de l'avinguda del Ravell de la Massana.. ARXIU
Una de les línies telefòniques contractades per la meretriu va portar els investigadors a un edifici de l'avinguda del Ravell de la Massana. | ARXIU

T. S.

El negoci de prostitució que la policia va desmantellar a finals de març en un pis de l’avinguda Fiter i Rossell d’Escaldes s’hauria iniciat en un domicili de l’avinguda del Ravell de la Massana. Així ho considera la policia, que no ha pogut aclarir, però, en quin moment l’activitat sexual va passar d’un immoble a l’altre. El que sí que sembla clar és que tots els moviments relacionats amb la suposada xarxa s’haurien acreditat en el pis prostíbul escaldenc.

La dona ucraïnesa empresonada per establiment i afavoriment de la prostitució tindria contractades amb Andorra Telecom almenys tres línies telefòniques. Una d’elles, fixa. Aquesta línia, segons s’hauria acreditat, estava instal·lada en un pis de l’edifici La Solana de l’avinguda massanenca del Ravell. De fet, la policia també hauria trobat durant els escorcolls realitzats quan va esclatar l’operació, el 27 de març, una factura de Nord Andorra en relació als consums d’energia del mateix habitatge. 

Segons ha pogut saber l’Altaveu, els investigadors van tenir en el punt de mira l’habitatge massanenc, però de seguida van traslladar l’activitat investigadora cap a Escaldes, d’on han obtingut imatges fixes i enregistraments videogràfics de l’entrada i sortida de clients. De fet, va ser en el pis de Fiter i Rossell en el qual van accedir aprofitant l’arribada de la noia que hi exercia la prostitució. Es tractava d’una noia ucraïnesa que feia quinze dies havia arribat al Principat procedent de Saragossa i que ha estat considerada, més enllà de testimoni judicial, víctima del tràfic d’éssers humans.

La meitat del que es cobrava per servei se’l quedava la meretriu i l’altra meitat, la noia que es prostituïa, que malgrat poder entrar i sortir lliurament de l’habitatge havia d’estar sempre disponible

La noia hauria explicat que l’endemà mateix que esclatés l’operació judicialitzada tenia previst tornar cap a la capital aragonesa. Tenia les claus del pis prostíbul de Fiter i Rossell i en podia sortir i entrar lliurement. Ara, havia d’estar sempre disponible perquè la dona ara empresonada li podia enviar clients en qualsevol moment i en període de temps relativament curt. D’una mitja horeta. Era la processada la que gestionava tota la relació amb els clients, que es comunicaven per telèfon. Molt sovint per missatges de WhatsApp.

També la relació entre la dona que es prostituïa i la meretriu es feia per missatgeria telefònica. La ‘madame’ li enviava els clients. Li explicava una mica el perfil de l’home en qüestió, l’hora que havia concertat la cita i la durada que havia de tenir el servei. La prostituta comunicava a la meretriu l’inici i el final del servei i si hi havia hagut alguna incidència. No anava gaire més enllà dels bars que queden a tocar de la zona on hi havia el pis prostíbul. El tracte era que el 50% del que cobrava per servei se’l quedava la meretriu i l’altra meitat, anava per a la dona que es prostituïa. De la manutenció al marge de l’allotjament se n’havia de fer càrrec la interessada.

El pis prostíbul

El pis de Fiter i Rossell, segons la policia, estava clarament destinat a l’activitat sexual, amb dos llits de matrimoni en els dos extrems de l’habitatge i separats per un passadís i una cortina. L’ambient lumínic que presentava el pis era, segons la inspecció que al seu dia van fer els investigadors, “clarament per mantenir la privadesa i la intimitat” dels clients. L’activitat sexual, malgrat que habitualment només hi havia una noia fixa al pis, es podia dur a terme simultàniament en els dos llits. Constaria que hi va haver dies o èpoques o serveis concrets en què van coincidir dues o més noies que es prostituïen.

Hi havia una caixa de mocadors buida on els clients hi dipositaven propines si ho creien convenient i també dins d’un armari encastat s’hi van trobar “multitud d’objectes” encarats, segons els investigadors, a l’activitat sexual o, almenys, a realitzar els serveis i/o fantasies que eventualment podien sol·licitar els clients: disfresses, consoladors, temporitzador, gels o preservatius.

Informa: /www.altaveu.com

‘Fridays for Future Andorra’ retira més de dos-cents quilos de brossa de la Comella

Publicado: Martes, 23 Abril 2019 Escrito por Daniel

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado

Una vintena d’integrants i simpatitzants del moviment ecologista juvenil internacional duen a terme una acció de sensibilització i neteja a l’entorn del berenador d’Andorra la Vella

 
 

Altaveu

Una vintena d’integrants i col·laboradors de ‘Fridays for Future (FFF) Andorra’ han retirat dels entorns, especialment boscosos, del berenador de la Comella, més de dos-cents quilos de brossa. Durant quatre hores els joves simpatitzants del moviment ecologista juvenil han estat recollint tota mena d’objectes i residus en la primera acció de sensibilització i neteja que duen a terme sobre el terreny.

Els joves de FFF Andorra han acabat recollint 28 quilos d’envasos, més de 21 de vidre, 52 quilos de ferralla, 49 quilos de rebuig… també han recollit 12 quilos d’amiants, una roda i diverses peces o restes d’automòbils abandonats fins a fer un pes de més de 13 quilos més. Han arreplegat claus fins a fer-ne gairebé 20 quilos o mig quilo de burilles. Material de fusta (8 quilos), alumini (2,5), paper i cartró (9) o tres litres d’oli també han acabat eliminant-se de la zona.

Un dels promotors de la iniciativa i impulsor del moviment juvenil al Principat, Mateu Bracque, ha afirmat després de la jornada de neteja que “veiem que realment tenim un problema molt gran de concienciació ciutadana, veiem que la gent no té respecte dels espais públics”. I han demanat “als privats i a les institucions públiques que es tingui respecte de la cosa més valuosa que tenim, és a dir, el nostre planeta”.

La FAAD demana la codificació del certificat de discapacitats

Publicado: Martes, 23 Abril 2019 Escrito por Daniel

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado

 

Ocultar el certificat de discapacitat el menyscabament que pateix una persona és una de les reclamacions que la FAAD fa uns mesos ha posat sobre la taula del Ministerid'Afers Socials. La idea és protegir la intimitat de la persona en un país petit on, tal com denuncia l'organització, el boca-orella és molt perjudicial.

Quan una persona ha de mostrar el certificat de discapacitat a una empresa o entitat pública ensenya, a ulls de tothom, el grau i quina discapacitat té. Un gest que per a molts és violent i envaeix la intimitat personal. És per això que la Federació Andorrana d'Associacions amb Discapacitat ha demanat al Ministeri d'Afers Socials la codificació del certificat, per evitar aquestes situacions.

Amb les eleccions pel mig i la dimissió de l'aleshores ministre, Xavier Espot, ha deixat el tema en espera. Tot i això, fonts ministerials han assegurat a l'entitat que un cop celebrats els comicis i un cop hi hagi nou titular del ministeri la problemàtica es resoldrà i s'atendrà la demanda de la FAAD. Un fet que des de l'associació es valora molt positivament.

En una altra línia d'actuació, l'organització ja treballa per presentar una nova targeta pròpia de la federació que doni cobertura a tots els afiliats de les vuit entitats associades amb avantatges econòmics en entitats públiques i privades. La idea és presentar-la aquest proper 25 d'abril coincidint amb la 1a gala solidària del Dia nacional de les persones amb discapacitat.

Informa-Imatge: Agència ANA

La remodelació de l’avinguda Príncep Benlloch de la capital s’iniciarà al maig El projecte preveu l’eixamplament de les voravies, una nova àrea pública a la zona del Pui, canvis en l’enllumenat, contenidors soterrats i zones d’estacionament de 30 minuts

Publicado: Sábado, 13 Abril 2019 Escrito por Daniel

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado
La cònsol major, Conxita Marsol, exposant el projecte als veïns.. TONY LARA / COMÚ ANDORRA LA VELLA
La cònsol major, Conxita Marsol, exposant el projecte als veïns. | TONY LARA / COMÚ ANDORRA LA VELLA

Altaveu

El projecte d’embelliment de la zona de l’avinguda Príncep Benlloch es començarà a executar al maig. La remodelació, que té per objectiu potenciar l’avinguda i els carrers adjacents, es planteja a partir de les demandes d’un sector important de propietaris i comerciants del barri. La majoria comunal d’Andorra la Vella ha exposat els treballs a realitzar durant una trobada amb els veïns i comerciants.

Entre d’altres, tal com va detallar la cònsol major, Conxita Marsol, la reforma preveu l’eixamplament de les voravies (la mitjana que s’aconseguirà és de 2,5 metres a banda i banda), canvis en l’enllumenat (entre d’altres, s’incorporarà llum LED a la voravia), la instal·lació de contenidors soterrats, passos de vianants elevats per pacificar el trànsit (la zona passarà a ser de 30 km/h), punts d’estacionament de rotació amb un període màxim de 30 minuts per afavorir l’activitat comercial, i una àrea d’aparcament per a motos i una altra de càrrega i descàrrega

L’embelliment també contempla una nova connexió amb els carrers adjacents i que se suma a la de l’ascensor públic i les escales de la Quirola que es van obrir l’any passat. Es tracta de l’adequació d’una nova àrea pública a la zona del Pui, que s’unirà amb l’avinguda Príncep Benlloch i que preveu un nou espai públic ampli i una petita zona verda. 

A més, amb la intenció de donar més activitat al barri, properament es traslladarà el departament de Social, que actualment està situat als baixos de l’edifici comunal de noves dependències, a un local de Príncep Benlloch número, 59. Els assistents a la reunió, que es va fer dijous a la nit, comerciants i propietaris de l’avinguda Príncep Benlloch, van acollir les propostes, segons el comú, de manera positiva.

Informa:

Preparen una denúncia contra Xavier Espot per corrupció i prevaricació

Publicado: Viernes, 05 Abril 2019 Escrito por Daniel

Comparte el Contenido

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado

Un cop passades les eleccions del pròxim diumenge dia 7, hi ha preparada la presentació d’una denúncia judicial contra l’exministre d’Afers Socials, Justícia i Interior i candidat a cap de govern de Demòcrates per Andorra (DA), Xavier Espot, per, entre d’altres, els presumptes delictes de corrupció i prevaricació.

Segons ha pogut saber LA VALIRA de fonts jurídiques andorranes, aquesta denúncia ja fa dies que està redactada, però s’ha decidit posposar la seva presentació a la Batllia per tal de no “fer mullader” i no alterar la lliure voluntat dels votants andorrans en aquests decisius comicis.

Aquesta denúncia està relacionada amb l’episodi que es va produir la matinada del 6 de febrer del 2011, quan una patrulla de la policia va confiscar droga (cocaïna i amfetamines) en l’interior d’un cotxe Volkswagen Golf estacionat prop del club-discoteca Buda, en el qual hi havia l’actual candidat de DA, en companyia del seu amic Fabrice Mezy.

La situació va ser especialment crítica pels policies actuants, ja que Xavier Espot era, en aquells moments, batlle (jutge) en exercici i el seu pare era el ministre d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals del govern que encapçalava Jaume Bartumeu.

TENSIÓ ALS DESPATXOS DE LA POLICIA

Com bé sabia l’aleshores batlle Xavier Espot, l’article 284 del Codi Penal andorrà vigent establia el següent: “El consum, la introducció o la possessió de droga tòxica per al consum propi s’ha de castigar amb pena de presó fins a un any o d’arrest. El tribunal pot imposar, a més, pena de multa fins a 1.200 euros”.

Aquesta confiscació de droga va aixecar una forta tensió en les dependències del Cos de Policia, atesa la identitat “altament sensible” d’un dels implicats, Xavier Espot,  batlle i fill de ministre. Fonts policials coneixedores dels fets d’aquella matinada han explicat a LA VALIRA que l’atestat d’aquest episodi delictiu que, finalment, es va lliurar a la Batllia no  coincideix amb allò que realment va passar al Volkswagen Golf i que el text va ser “cuinat” expressament per deixar de banda Xavier Espot de qualsevol responsabilitat penal.

XAVIER ESPOT ES VA FER L’ORNI

L’atestat d’aquesta confiscació de droga, publicat en exclusiva per LA VALIRA el 26 de juliol de l’any passat, deia el següent:

 “A Escaldes-Engordany, el 6 de febrer del 2011, els agents de Policia, titulars dels carnets professionals número XXX i XXX, de l’Àrea de Seguretat Pública i Proximitat Ciutadana exposen que:

 En data d’avui, vers les 03:15 hores, efectuant servei de patrulla prevenció de locals nocturns, circulant per l’Av. Salou d’Andorra la Vella, a l’alçada de l’estadi Comunal, hem vist un vehicle estacionat marca Volkswagen Golf matrícula del Principat GXXXX amb dues persones al seu interior que estarien parlant.

 Vist el fet, ens hem aproximat al conductor per efectuar un control d’identificació.

 Al moment d’intentar adreçar-nos a ell obrint-li la porta del conductor del vehicle, aquest en un gest espontani i nerviós en advertir la nostra presència ha extret de la butxaca esquerra de la seva jaqueta dos embolcalls que semblaven ser de cocaïna o speed-MDMA, fent remesa voluntària d’aquests a l’agent de Policia XXX.

Tot seguit, vist el fet, hem procedit al control de les dues persones, identificats han resultat ser:

 -Fabrice MEZY, nat el 23/03/19XX a Rhodes, França, domiciliat a Crta. Coll d’Ordino, Ed. XXXX, bloc C XXX XXX, Ordino, tel. XXX37, propietari assegut al seient del conductor.

 -Xavier ESPOT ZAMORA, nat el 30/10/1979 a Andorra. Tel. XXXXXX. Passatger davanter dret.

Demanat en Fabrice MEZY, ens ha manifestat que el que ens havia donat era cocaïna i MDMA, destinat al seu propi consum i que el seu amic desconeixia que ell ho duia al damunt i que no tenia res a veure amb el fet. També ens ha manifestat que ambdós anaven a prendre una copa al local Buda Andorra.

En Xavier ESPOT ZAMORA ens manifesta que desconeixia totalment que el seu acompanyant era posseïdor d’aquest producte.

Tot seguit, l’agent de Policia amb carnet professional XXX ha fet lectura verbal i posteriorment escrita dels drets i requeriments processals a l’interessat.

Pel que fa a l’assistència lletrada en Fabrice MEZY ha refusat expressament la seva assistència.

Efectuada una prova a l’embolcall de 0,4 grams de pes brut amb el reactiu SCOTT REGEANT ha reaccionat positivament a la cocaïna. Veure bossa precintada PP032824 contenint l’embolcall, i bossa precintada PP032825 contenint el reactiu positiu.

Efectuada una prova a l’embolcall de 0,8 grams de pes brut amb el reactiu SCOTT REGEANT ha reaccionat positivament al producte estupefaent MDMA”.

L’ATESTAT VA SER “CUINAT”

Les fonts policials de tota solvència consultades per LA VALIRA remarquen la incongruència i absurditat d’aquest paràgraf de l’atestat, després de ser “cuinat”: “Al moment d’intentar adreçar-nos a ell (Fabrice MEZY) obrint-li la porta del conductor del vehicle, aquest en un gest espontani i nerviós en advertir la nostra presència ha extret de la butxaca esquerra de la seva jaqueta dos embolcalls que semblaven ser de cocaïna o speed-MDMA, fent remesa voluntària d’aquests a l’agent de Policia XXX”.

En un anterior redactat de l’atestat, que es va fer desaparèixer dels arxius de la Policia, s’explicaven les circumstàncies prèvies que van envoltar aquesta confiscació, que van ser censurades de manera deliberada per deixar Xavier Espot fora de qualsevol sospita.

Si s’hagués mantingut el primer redactat de l’atestat policial, que explicava tota la seqüència lògica dels fets, Xavier Espot hauria estat, amb molta probabilitat, expulsat de la carrera judicial per diversos supòsits delictius i avui no seria el candidat de DA a cap de govern.

SIS DELICTES PENALS  

En la denúncia a la qual ha tingut accés LA VALIRA, que es presentarà en els pròxims dies a la Batllia, es considera que aquests fets poden ser constitutius dels delictes de corrupció (article 380 del Codi Penal andorrà), corrupció judicial (article 383), obstaculització de funcions públiques (article 396), omissió del deure d’impedir delictes o de perseguir-los (article 404), tinença de drogues que causen greus danys a la salut (article 284) i prevaricació administrativa (article 372).

Malgrat que han passat més de vuit anys d’aquella nit de farra de l’aleshores batlle i actual candidat a cap de govern per DA, alguns d’aquests delictes no estan prescrits i, per tant, les fonts jurídiques consultades consideren que la denúncia pot prosperar a la Batllia.

Font:lavalira.eu